toen was geluk heel gewoon | zdenek kraus | kro | 1994-2009


Toen was geluk heel gewoon is jarenlang op televisie gebracht door de KRO. De serie speelde in een Rotterdamse volksbuurt van 1959 tot 1974 in de laatste aflevering getiteld ‘De rek is er uit’. Bovenstaande woning van Jaap en Nel Kooiman (gespeeld door Gerard Cox en Joke Bruijs), de wasserette van Nel en de kantine van het tramsbedrijf waar Jaap werkt zijn de vaste sets die in de meeste afleveringen te zien zijn. Maar Jaap droomde altijd over een groter en meeslepender leven en maakte zodoende allerlei bijzondere avondturen mee die hem naar talloze exotische locaties leidde: van een Amerikaans tankstation, het schip van Veronica, het koninklijk paleis, de toiletten van diverse beroemdheden, of de woestijn. Gerard Cox en Sjoerd Plejjzier, die samen de scenario’s schreven, konden het zo gek niet bedenken, maar ik moest het maken!

Een bijzondere aflevering ging over de verwoesting van Rotterdam na de oorlog. Op een kar vertelde iemand het verhaal na met behulp van grote illustraties. Die maakte ik op het breedste papier wat ik kon vinden, met houtskool en wit krijt.

Voor een aflevering van KRO’s Goudmijn liet ik ze weer zien aan Gerard Cox. Een van de rollen is nog steeds in mijn bezit, de andere heb ik overgedragen aan het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Bezoek voor meer informatie over Toen was geluk heel gewoontoenwasgelukheelgewoon.kro.nl en hier kan je het item van Goudmijn terug zien: KRO Goudmijn